Get VIP invites to recruiting events with popular employers! Sign up here.

First Time on Brazen?

Spice Up Your Inbox!

Get invites to exclusive career events, networking opportunities and top career advice.



10 Common SEO Myths

Pin It  

Search Engine - Magnifying Glass

You want to drive a lot of traffic to your website and you already know that search engines are a powerful referral source. However, secretive Google algorithms, unscrupulous “SEO experts” and the plethora of varying industry resources have made it difficult to get a clear picture of which search engine optimization (SEO) activities bring you value. What’s worse is that your current website could be diminishing your rankings on search engine results pages (SERPs) due to any number of reasons.

In an effort to clear up at least some of the noise (and search punditry is loud, I know), I’ll be debunking 10 common SEO myths:

1. Google endorses and/or collaborates with search engine optimization experts/firms

Have you been contacted by an “expert” who “has a special inside agreement with Google” or claims that they’ve been “endorsed” by the search company? Don’t give them the time of day. Google explicitly states: ”There is no priority submit for Google.” Additionally, Google never endorses SEO experts, as illustrated in this video from their Webmaster Help series.

Solution: Use Google’s guide for vetting SEO experts. You should expect a transparent process and detailed reporting on the effectiveness of an SEO firm’s efforts. It’s important that I note that there is official Google certification their analytics tool. I recently received my Google Analytics Individual (GAIQ) after I took the “official” test.  Professionals with any kind of Google certification should be able to present a Google-verified certification number. Other certifications relate to AdWords and App development, both of which have no bearing on organic SEO.

2. PageRank is highly relevant to your site’s search rankings.

PageRank is a feature of the Google Toolbar that offers a score of 1-10, indicating the “importance” of the page. Because the ranking score is only updated a couple times each year and search rankings can change by the day, PageRank isn’t a useful metric when making adjustments to your search strategy.

Solution: Instead, use the array of metrics available in your website analytics software (such as Google Analytics) to learn which keywords are driving traffic to your site, and how that traffic is performing. Also, there are many tools available online that use a broad spectrum of metrics (including data from Google) to report on your search performance.

3. Using the “keywords” and “description” meta tags in the header of your website will help boost search rankings

There are meta tags (descriptive HTML tags that are placed in the header of your webpage to pass information which is not displayed to the user on the rendered page) that help your website perform better in search results, but neither the “keywords” nor the “description” tags do. As verified by Google in this video, the search engine had been ignoring the meta keywords tag for some time due to rampant, spammy abuse. While the “description” meta tag is sometimes used by search engines to display as a snippet under the corresponding search result, it does not factor into page rank.

Solution: Save your gem keywords for the title tag and the body of your page. If they’re appropriate to the content of your website, users will benefit from seeing them anyway. Similarly, approach your description from the perspective of a search engine user. Give them a clear description of what they’ll get when they click through to your site and present a strong call to action.

4. Reciprocal links help boost search engine result page rankings

“I’ll link to you if you link to me” is not an effective back-linking strategy. Search engine companies house some of the most powerful computers on Earth which are, in part, designed to identify (and potentially penalize) this kind of behavior. In fact, you could be further harming your website’s ranking by linking to low ranking or spammy websites.

Solution: Link to websites only when it’s appropriate (ex. reference, news story). If you must cross link with a partner or sponsor site, try to relegate the link to a single page, rather than in the footer of every page on your site. Earn reputable back links by creating “link bait” (interesting content) or employ a good PR strategy to earn press coverage.

5. SEO is something you do when you launch a new website

In fact, quite the opposite. Not only is “optimal optimization” nearly impossible to achieve for most websites (especially on your first try), but it’s a job all its own keeping up with the changes made by popular search engines. As shown by this Wired Magazine article covering the history of Google Algorithm updates, search engines frequently make updates to their indexing algorithms.

Solution: Search engine optimization, among many other aspects of managing a website, must be held to the tenant of “perpetual beta.” Use webmaster tools and website analytics to analyze the performance of traffic referred to your website via search. Try updating content, keywords and site structure for underperforming aspects of your site.

6. Your homepage should be the focus of your search engine optimization efforts.

If your website is one page, sure. Otherwise, the subsequent pages of your site are undoubtedly more specific than your homepage and are therefore more likely to provide the user exactly what they’re searching for. This is illustrated by a commonly accepted concept called “The Long Tail”, which states that searches performed by users using popular search phrases make up only 30% of search volume. The remaining 70% is comprised of a vast amount of very unique keyword/keyphrase combinations, often resulting in highly targeted search results. [http://www.seomoz.org/beginners-guide-to-seo/keyword-research] Your homepage, as it typically covers the entirety of what your site has to offer, will likely be indexed in broader terms.

Solution: Give your website a holistic treatment. Each page has a chance to perform well in search, and therefore you should use all pages as an opportunity to entice users to take valuable action (sign up for a service, buy a product, subscribe to a newsletter etc.)

7. Use SEO keywords on your website as much as possible

If we were to title this article “SEO, Search Engine Optimization, Search Engine Marketing, Google and Keyword Myths Busted” we would have committed a heinous act of “keyword stuffing.”  Throughout Google’s Search Engine Optimization Starter Guide (PDF), they warn against employing this kind of behavior. The myth of “keyword stuffing” comes from simpler search engine times, when there was a commonly held belief among SEO experts that rankings relied upon “keyword density” (how many times a keyword/keyphrase appeared) as a means of ranking.

Solution: Certainly use your star keywords, just don’t be obnoxious about it. A good measure of your keyword usage is reading your page title, URL, headings and body content: if it seems repetitive or overly descriptive (“Buzzword bingo!”), you could be abusing target keywords. Take this article for example: it’s a relatively natural narrative (I hope), but surely Google understands that the content pertains to search engine optimization.

8. Links to your website from social networks do not effect rankings

This was true up until earlier this year when Google confirmed that the search engine had started including links from Twitter users as a factor for ranking. And here’s hoping that Justin Bieber links this article, since they’ve started to analyze social media users’ “influence” as a means of weighting backlinks from them. In fact, Google recently bought PostRank in an effort to further delve into the “social influence” sphere, so stay tuned.

Solution: If it makes sense for you or your business and you haven’t already done so, jump into that social media game. Have a strategy in place for being part human, part public relations officer and part “backlink building machine.” Mashable is a good place to get some ideas.

9. Flash websites kill SEO

Once revered for its unrivaled capabilities in website animation and media handling, Flash is now under fire for Apple iOS’s lack of support and the fact that it hasn’t always been search engine friendly. Earlier in its development, Google could not crawl/index any content residing in a Flash file. In June of 2008, the woes of web developers reliant on Flash were put at ease by the release of a new algorithm from Google, allowing it to index text, discover URLs and other essential crawling features.

Solution: From a search perspective, feel free to use Flash for your website. Now if only Apple would allow Flash to show on its iPod, iPhone and iPad…

10. You need to regularly update your homepage to stay highly ranked

This myth is founded on the premise that if your homepage is regularly updated, search engines may crawl the page more frequently. While this is true, the crawl rate of your web page has no bearing on its rank in search engine results. Take the “logged-out” homepage of Facebook for example. Changes are rarely made and there is no timely content.

Solution: To be clear, if you’re updating your homepage to try a new scheme for search engine optimization (ex. new content, new titles, different keywords) by all means, make the updates. However, the idea that frequent activity in and of itself on your homepage will boost rankings is simply not true.

Bottom Line: Focus On SEO Facts and What You Can Accomplish

This is by no means a comprehensive list of all the misaligned perceptions of search engine optimization. The search companies give us plenty of rules to play by, but the industry is flush with experts running their own experiments, supplementing those rules with their own “golden SEO techniques.”

Lest you be caught up in the fervor and become a full-time search engine marketing expert yourself, I recommend you identify how much time you can commit to SEO. If you don’t have much, stick to the fundamental aspects of good website optimization. If you can commit more time, do some basic keyword research and keep tabs with your site analytics. Make changes accordingly.

Happy optimizing!

Jared Brickman is a digital specialist at Greteman Group. Visit his website for contact details. When not glued to a computer, Jared enjoys playing piano, outdoor adventuring and listening to east coast underground hip hop.

Brazen powers real-time, online events for leading organizations around the world. Our lifestyle and career blog, Brazen Life, offers fun and edgy ideas for ambitious professionals navigating the changing world of work.

  • http://www.facebook.com/MorganBarnhart Morgan Barnhart

    #4 just about made me cry! I have been preaching that for the past year and all the “SEO experts” have been trying to tell me otherwise. Reciprocal links may have worked back in 2002, but it doesn’t work now-a-days. They say it works because they want their link on your website for free advertising, which in turn takes people away from your site, which is obviously a bad thing.

    #6 is also highly ignored by so many people. One page is not enough for the search engines anymore. In fact, the mores pages, the better, especially if they’re optimized.

    #7 is great as well. No one wants to read an article that is just full of buzz words. Most of those types of articles can be found on content farms.

    #8 is awesome, but also terrifying. Because now all I see are links and it can get a little frustrating to just see a bunch of links back to people’s blogs with no interaction. But overall, it’s great that Google is ranking link on Twitter now.

    What scares me now-a-days are the amount of “SEO experts” that are just out there to fool people and take their money, while feeding them lies about how to get more traffic. I hope this blog can help those interested in hiring a firm, to be more aware of the myths in order to sniff out the scam artists.

    Cheers for a great post!

    • http://www.facebook.com/jaredbrickman Jared Brickman

      Thanks so much. I agree! Self-proclaimed experts who aren’t concerned with quality of service and ride technology trends for an easy buck are the bane of the marketing industry. Fortunately, in SEO, it doesn’t take too much education on the part of the consumer to learn how to spot shady practices.

  • Anonymous

    Such great myth-busting here! I was aware of some of these changes, but not all. I’m thrilled to know google is starting to take social media into account as well. Thanks for your insights!

    • http://www.facebook.com/jaredbrickman Jared Brickman

      Thank you! I think social metrics weighing as a factor in ranking is very exciting as well. Even with all the recent technology advancements, human consensus is a better means for determining the “usefulness” of content.

  • http://www.mark9.net Admin

    An informative article

  • http://syafzmagz.com SyafzMagz

    thank you…I am still new with SEO…thanks for this seo tips… :)

  • http://www.facebook.com/people/Abogado-Accidentes/100002380297986 Abogado Accidentes

    Thank you very much for clarifying some misconceptions that still had, in these articles we learn a lot.

  • http://www.grovecitydental.com Scott Schumann DDS

    Kudos! All links are not created equal and simply doing a reciprocal link to a site does not cut it any more. I have some sites that were ‘seo optimized’ with this strategy back in the day and it worked, but no longer. I wonder if it may be penalizing my site?

    • http://www.facebook.com/jaredbrickman Jared Brickman

      It’s quite possible they might be. There’s some tools on SEOmoz.org that can help you identify who’s linking to your site, and what they guess is the value of that back-link. I’d take a look to see if you’re linking to some malicious or poorly performing sites.

  • Peter Urey

    GOOD POST – Thanks – learned a whole lot.

  • http://www.citycv.co.uk Richard Fish

    #5 – I’ve also come across people who launch their websites but have no clue that they have to have any kind of optimisation. They just assume that because they have a site, it will rank well!

    • http://www.facebook.com/jaredbrickman Jared Brickman

      As have I. At the agency I work at, we sometimes have to sell the value of SEO to our clients so they understand why it’s a part of the cost to produce a website.

    • http://sandbox.zoolum.com Zoolum

      That kind of people are majority. On the last site i’ve worked for one local tv station they only wanted from me to finish technical and design stuff. After short period they even forgot to advertise their site on their own TV channel. :)

  • http://sinohyd.com hydraulic winch

    Thank you, good article.

  • http://www.tech-trip.com/ Jeff Thomas

    Great tips, like they say you can’t rush into things. Everyone who thinks SEO should be optimized from day one of a website are highly mistaken.